Agnes de handtryck - Agneta Dahlqvist

Ull

Ull är ett fantastiskt material som samtidigt som det värmer, andas och transporterar fukt från kroppen. Inga konstmaterial kan mäta sig med ull. Det håller sig också snyggt länge, länge.
Svensk ull håller mycket hög kvalitet.

Hur man sköter ull

Ull behöver nästan aldrig tvättas. Det brukar räcka med att vädra den. Fettet i ullen gör att smuts och svett inte går in i fibrerna utan det stöts bort. Likadant med vatten.

Om man i alla fall vill tvätta ullen, använder man ulltvättmedel el. olivtvål i ljummet vatten. Ullen får absolut inte vridas. Då tappar den formen och kan även krympa. Man får krama ur vattnet försiktigt och forma till plagget/föremålet till sin rätta form.

Hur man sköter nunofiltade sjalar:

Nunofiltning är en teknik där man filtar samman ull med något glest vävt material, t.ex. siden- eller linnetyg.

De sjalar jag tillverkar i nunoteknik behandlar man på följande sätt:

Man behöver knappast tvätta en nunosjal men den kan behöva "fluffas till" för att se fräsch och pigg ut i sin lyster. Man kan spraya den med en duschflaska fylld med ljummet vatten. Därefter formar man den varsamt och låter den torka plant. Tänk också på att ta hand om den och forma till den, om den blivit blöt av snö eller regn, så den inte ligger och tovar ihop sig och tappar formen.
Om man vill kan man stryka en nunosjal försiktigt med låg värme. Då får sjalen en annan stil och karaktär.

Siden och ull är i högsta grad levande material och uppför sig därefter!