Agnes de handtryck - Agneta Dahlqvist

Siden

Siden har speciella egenskaper. När det är varmt, svalkar det och när det är kallt, värmer det. Siden andas och transporterar fukt från kroppen. Det finns många olika slags sidenkvaliteter tillverkade av sidenfibrer som antingen kommer från vilda eller odlade silkesmaskar.

Hur man sköter siden:
Om man vädrar sidenet ibland - inte i solsken - håller det sig fräscht och behöver inte alls tvättas ofta. Om man någon gång vill tvätta det, så tvättar man för hand i ljummet vatten, eventuellt med sidentvål eller milt tvåltvättmedel. Behandla varsamt. Gnugga inte och vrid inte! Fläckar brukar vara lätta att avlägsna.
Stryk med siden-inställningen på strykjärnet och var försiktig så inte det tunna och känsliga tyget bränns! Man kan använda en duschflaska med vatten och spraya på tyget, så är det lätt att få bort skrynklor. Siden får väldigt olika karaktär beroende på om det stryks eller inte.

Om en sidensjal blir statisk efter tvätt kan man tillsätta några droppar hushållsättika i sista sköljvattnet, så försvinner elektriciteten.

Hur man sköter nunofiltade sjalar:

Nunofiltning är en teknik där man filtar samman ull med något glest vävt material, t.ex. siden- eller linnetyg.

De sjalar jag tillverkar i nunoteknik behandlar man på följande sätt:

Man behöver knappast tvätta en nunosjal men den kan behöva "fluffas till" för att se fräsch och pigg ut i sin lyster. Man kan spraya den med en duschflaska fylld med ljummet vatten. Därefter formar man den varsamt och låter den torka plant. Tänk också på att ta hand om den och forma till den, om den blivit blöt av snö eller regn, så den inte ligger och tovar ihop sig och tappar formen.
Om man vill kan man stryka en nunosjal försiktigt med låg värme. Då får sjalen en annan stil och karaktär.

Siden och ull är i högsta grad levande material och uppför sig därefter!